Història d’un despropòsit

L’inici d’aquesta història el podríem trobar l’any 2003 quan el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya inicia el projecte de remodelació de l’Escola Xarau de Cerdanyola del Vallès. El projecte es porta endavant, es presenta i es discuteixen els plànols al Consell Escolar de l’Escola durant l’any 2005.

Paral·lelament a aquesta decisió, el març de 2004 l’Ajuntament de Cerdanyola preveu la cessió de part dels terrenys de l’antiga  “Uralita” (actualment el barri de “La Farigola”) per a la construcció d’una escola de primària. El ple de l’Ajuntament aprova la cessió dels terrenys el maig de 2005. El 2 d’abril de 2008 es signa un conveni entre l’Ajuntament i el Departament d’Educació per a la construcció de la nova escola. El juny de 2009 la Generalitat concedeix una subvenció d’1,4 milions € a l’Ajuntament per a la neteja de residus de fibrociment.

El març de 2009 es comencen a unir les dues històries. En una reunió entre el Departament i l’Ajuntament se n’adonen que el nombre de nens i nenes a Cerdanyola comença a disminuir i comencen a valorar la necessitat de la nova escola.

El maig de 2010 al comunitat educativa de l’Escola Xarau pateix el  primer xantatge: el Departament d’Educació proposa el tancament d’una línia de P3 al Xarau degut al baix nombre de nens/es pre-inscrits en primera opció (no es tenia en compte les segones opcions de les famílies amb les quals s’arribava al segon grup de manera suficient). Després de diferents reunions el Departament decideix mantenir el segon grup si l’Escola Xarau es trasllada a l’edifici de la nova escola.

Des de l’any 2010 fins al dia 8 de febrer de 2013 la comunitat educativa del Xarau ha reivindicat la construcció de la nova escola i/o l’arranjament de l’edifici actual . No hem desistit en cap moment.

 

En aquests moments, febrer de 2013, la situació és la següent:

–       No s’ha remodelat l’Escola Xarau.

–       El Departament no vol fer el nou edifici a la zona de “La Farigola”.

–       El Departament es planteja no ofertar cap plaça de P3 a l’Escola Xarau.

–       El Departament planteja el tancament progressiu de l’Escola Xarau.

 

Les raons que se’ns han donat des del Departament d’Educació són les següents:

–       Raons demogràfiques: el nombre de nens/es que entren a P3 el curs 2013/2014 a Cerdanyola es redueix en un grup respecte el curs anterior i el curs vinent encara disminueix dos grups més.

–       Raons econòmiques: estalviar-se la construcció del nou edifici (tot i haver gastat ja diners en dos projectes i haver concedit i iniciat les obres de l’edifici de “La Farigola”) i tampoc invertir diners en l’arranjament de l’edifici actual.

 

Les raons que creiem la comunitat educativa del Xarau per les quals no s’han de tancar les línies del Xarau són:

–       Raons demogràfiques: el nombre de nens/es de la zona dels barris  Can Xarau i La Farigola és de 163 i si s’eliminen els grups del Xarau només s’ofertarien 50 places públiques en aquesta zona.

–       Raons econòmiques: moltes de les famílies es veurien obligades a dependre del cotxe per portar el seu fill a escola, a més augmentaria la necessitat del servei de menjador en una època on l’economia familiar està molt malmesa. També existeix la possibilitat de que en una mateixa família cada fill/a vagi a una escola diferent, amb els problemes que se’n deriven.

–       Raons socials: al Xarau més de 200 nens/es participen en activitats extraescolars organitzades per l’AMPA, pràcticament el 50% de l’alumnat. L’Escola participa en un Pla d’Entorn ofertant altres activitats extraescolars.

Cal remarcar la implicació de les famílies en el projecte de l’escola. Mares, pares, avis i àvies participen activament en el procés d’ensenyament-aprenentatge dels nens i nenes amb activitats conjuntes com l’hort, les sortides pedagògiques o el projecte lector. Dos cops a l’any s’organitza la jornada “Posem guapo el Xarau”, l’última va ser el passat mes de novembre on es  va adequar l’edifici d’educació infantil. És molt important aprofitar aquesta INICIATIVA SOCIAL en les èpoques actuals.

–       Raons professionals: el projecte educatiu de l’escola és destacat per les quatre universitats amb les quals col·labora el Xarau. El curs 2012/2013 fins a 27 alumnes universitaris han estat o estan en pràctiques a l’escola. L’escola va participar en el projecte ARCE amb altres centres fora de Catalunya. Actualment estan iniciats molts projectes a l’escola com l’escolta’m, parlem-ne, l’hort, …

 

Per aquestes raons i moltes altres que s’han de veure perquè és molt difícil explicar-les, demanem al Departament d’Educació que mantingui l’oferta de P3 a la nostra Escola.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s